Tüp bebek tedavi sürecinde sağlıklı beslenme önerileri

Yapılan çalışmalar tüp bebek tedavisine olumlu tesir eden beslenme usulünün Akdeniz tipi beslenme olduğunu gösteriyor. Bedende çok yağ birikiminin sperm ve yumurta kalitesini olumsuz etkilediğini hatırlatan Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tüp bebek sürecinde yumurta ve spermin kaliteli olması ve transfer sonrası embriyonun rahime tutunması en çok istenen durumlardır. Yani bedende metabolizmanın çok yeterli çalışmasını ve hücrelerin yenilenmesini, genç kalmasını bekliyorsak; sağlıklı, kâfi ve istikrarlı beslenmenin bunda büyük tesiri olduğu unutulmamalı” açıklamasında bulundu. 

Doğru beslenme stili, altta yatan polikistik over, insülin direnci, obezite üzere meselelerin çözülmesinin tüp bebek tedavi muvaffakiyetini artırdığını paylaşan Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “İdeal kilonuzda kalmaya ihtimam gösterin. Yetersiz ve sıhhatsiz diyetlerle süratli verilen kilolar beklentimizi karşılamaz” diye konuştu.

Tüp bebek tedavi sürecinde şekerli ve beyaz un içeren besinlerden uzak durulmalı

Tüp bebek tedavi sürecinde glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve beyaz un içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulması tavsiyesinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tatlandırıcı kullanmayın. Tatlı, makarna, pirinç, beyaz ekmek, hamur işi yiyecekler, glikoz şurubu-mısır şurubu eklenmiş hazır yiyecekler üzere yiyecekler hücrelerimizi yaşlandırır. Tahıl kümesinden tam tahıllı ekmek, karabuğday, bulgur tercih edebilirsiniz. Bunun dışında sucuk, salam, sosis üzere işlenmiş etler, kabuklu deniz eserleri ve sakatatlardan uzak durun” dedi.

Anne adayları için bireye özel beslenme programı hazırlanıyor

Tüp bebek tedavi sürecinde olan anne adayları için bireye özel beslenme dayanak programları hazırladıklarını paylaşan Tuba Örnek, “Genel olarak haftada iki sefer kırmızı et tüketilmeli.  Haftada 3 sefer balık, 2 kere başka beyaz etler, başka öğünlerde ise bol zerzevat ve nohut, mercimek üzere baklagil yemekleri tercih edilmeli. Kızartma halinde pişirmekten kaçınılmalı. Balık tüketemiyorsanız omega 3 desteğini hekiminize ve diyetisyeninize danışarak kullanabilirsiniz. Öteki omega-3 içeren besinler ise ceviz, keten tohumu, chia tohumu, soya fasulyesi, semiz otudur” teklifinde bulundu.

Her öğün salata tüketilmeli

Her öğünde yemeklerin yanında kesinlikle zeytinyağlı bol salata olması gerektiğini belirten Tuba Örnek, “Salata içeriği antioksidan, vitamin mineral çeşitliliği açısından çok çeşitli rengarenk sebzelerden oluşsun. Zerzevat yemeklerinde folik asit zengini yeşil yapraklı zerzevatları ihmal etmeyin. Ayrıyeten vitamin, mineral, antioksidan zengini meyve ve zerzevatları ihmal etmeyin. Koyu renkli ve kırmızı tonlardaki meyveleri; sebzeler ortasında da koyu renkli yeşil sebzelerin antioksidan bedeli var. Süt eserlerinden öncelikleriniz probiyotik içerikleri güçlü olan yoğurt ve kefir olsun” dedi.

Tüp bebek tedavi süreci için 5 öneri

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Videolar