Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Kent Sağlıklı Ömür merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verildi. Aile bireylerinin bir ortaya geldiği, birbirinden lezzetli klâsik yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin yanlışsız halde tüketilmesinin ruhumuza güzel geldiği üzere vücudumuza de yeterli geleceği vurgusu yapıldı. Bayanlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin ehemmiyeti, et pişirme teklifleri, eti saklama prosedürleri hususları anlatıldı. Anne Kent Merkezlerinde Kurbanda Sağlıklı Beslenme seminerine bayanlardan ilgi hayli yüksek oldu. Ağır iştirakle gerçekleşen program yaklaşık 2 saat sürdü.
BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ ET TÜKETMEYİN
Daha keyifli ve daha sağlıklı bir bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan Büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını söz etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise; sindirim sorunu, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi üzere sıhhat mahzurları ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini öbür günlere bırakın birinci gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek üzere besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıyeten etin kesildikten sonra çabucak tüketilmesinin yanlışsız olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili sorunlara neden olabileceği bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra tüketilmesi gerektiğinin uyarısı yapıldı.
KIRMIZI ETLER NASIL TÜKETİLMELİ?
Seminerde insan sıhhati için kırmızı etin tüketilmesinin değerli olduğuna değinildi. Kırmızı ette; âlâ kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Ancak etin zerzevat, salata üzere C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha faydalı olur. Bilhassa sindirim sorunları yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğlen yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan zerzevat, kuru baklagil üzere posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Bilhassa kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde Et tüketimi yanında tıpkı besin kümesinden olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, Söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle bir arada etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar yahut 15-16 modül kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi.
PİŞİRME METODU ÖNEMLİ
Anne Kent Merkezinde gerçekleşen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pişirmenin ehemmiyeti ve püf noktaları anlatıldı. Büyükşehir diyetisyenleri etler ızgarada pişirilirken, etle ateş ortasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve “kömürleşme” sağlamayacak halde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun müddet pişirme ve kızartma formülü çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek üzere sıklıkla yapılan yanlışlardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama yahut ızgara yollarından birisiyle pişirilmesi gerektiği önerildi. Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber üzere baharatlar, defneyaprağı, fesleğen üzere otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha yararlı hale getireceği teklifinde bulundu.
KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?
İnsan sıhhati için etin tüketilmesi yararlı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sıhhati açısından çok kıymetli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanması konusunda tekliflerde bulundu. Etler, büyük kesimler halinde değil, birer yemeklik olacak formda kıyma, kuşbaşı üzere küçük kesimlere ayrılarak buzdolabı poşetine yahut yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında yahut derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi birtakım “mikroorganizmalar” için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi emeliyle uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme üzere metotlar, insan sıhhati açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et çabucak pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
EĞİTİM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SAĞLIK
22 Kasım 2024TEKNOLOJİ
22 Kasım 2024EĞİTİM
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.