Kolon Kanserine Yakalanma Riskini Artıran 8 Faktör !
KOLON KANSERİNE YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRAN 8 FAKTÖRKolon kanseri dünya çapında kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. 2020 yılında yapılan bir araştırmada dünya çapında 1,9 milyondan fazla yeni kolorektal kanser olayının tespit edildiği ve kolorektal kanser nedeniyle 930.000'den fazla ömür kaybının meydana geldiği iddia edilmektedir. Kolon kanseri belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanser tipidir. Bilhassa 50 yaş ve üzerindeki bireyler bu hastalığın tehdidi altındadır. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Kısım Lideri Prof. Dr. Alihan Gürkan, kolon kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Belirtiler kanserin yerleşim yerine nazaran değişiyorKolon kanseri sıklıkla 60-70 yaş ortasında görülür. Ailesinde erken yaşta kolon kanseri olmayanların, 50 yaş altında bu hastalığa yakalanma ihtimali azdır. Belirtiler, kanserin yerleşim yerine nazaran değişebilir. Örneğin; makatın çıkışına çok yakınsa kişinin eline karnabahar üzere bir et kesimi gelebilir, kanama yapabilir, ishal ve vakit zaman kabızlık durumu ortaya çıkabilir. Büyük abdest formsuz çıkmaya başlar, karında şişkinlik artar, bu hasta tarafından hazımsızlık olarak algılanabilir. Büyük abdestte sümüksü yapılar olabilir yahut hastalığın ileri devirlerinde gaz çıkaramama, şişkinlik ve beraberinde karın ağrısında artma, hatta kusma olabilir. Kolon kanserinde risk faktörleri aşağıdaki üzeredir;
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
- Kolonda bağırsak iç kısmında bulunan ve “polip” denilen et modüllerinin varlığı riski artırır.
- Kişiye daha evvelden kolon kanseri teşhisi konmuş ve tedavi görmüş olsa da risk devam etmektedir.
- Yumurtalık, rahim ve göğüs kanserli hastalar da kolon kanseri açısından risk altındadır.
- Sigara kolon kanserine yakalanma riskini artırır.
- Beslenme alışkanlıkları kolon kanseri üzerinde kıymetli bir tesire sahiptir. Kırmızı etten varlıklı lakin meyve ve zerzevattan yoksul yemek yeme alışkanlıkları kolon kanserine yakalanma riskini artırır.
- Düşük selenyum seviyesi, iltihabi bağırsak hastalıkları, kimi virüs cinsleri, sanayileşmiş ülkeler üzere çevresel faktörler (fast food, işlenmiş besinler), ağır alkol tüketimi kolon kanserine yakalanma ihtimalini artırır.
- B6 vitamini eksikliği kanser riskini artırabilir.
- Sedanter hayat biçimi kansere yakalanma riskini artırır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı