Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!
Yetersiz ve makus beslenme alışkanlığı beden direncini düşürüyor! Beslenme, sıhhati hem olumlu hem de olumsuz istikamette etkileyen bir olgudur. Hakikat beslenme ve kâfi vitamin-mineral dayanağı almak kış enfeksiyonlarına karşı beden direncimizi yükseltir. Hasebiyle kış mevsimini sağlıklı halde geçirebilmek için beslenme tertibinizi gözden geçirmenizde yarar var. Zira gereğince güç, protein, vitamin, mineral ve öteki besin ögelerinin eksikliği yahut yetersizliği durumunda beden sistemlerinin tertipli çalışması ve enfeksiyonlara karşı dirençli olması beklenilemez. Bundan ötürü yetersiz ve makûs beslenme alışkanlığı bulunan bireylerde enfeksiyon hastalıkları daha sık görülmektedir. Kış aylarında hakikat beslenin, hastalıklara karşı güçlenin!Doğru ve kâfi beslenmenin hastalıklara karşı hami bir tesiri vardır. Gereğince zerzevat ve meyve tüketen bireyler ekseriyetle vitamin ve minerallerden büyük ölçüde yararlanmış olur. Bilhassa antioksidanlardan (A, B kümesi, C ve E vitaminleri, selenyum, bakır üzere mineraller ve birtakım fenolik bileşikler) zengin beslenmek özgür radikalleri azaltarak bağışıklığı güçlendirmeye ve kış enfeksiyonlarına karşı bedeni muhafazaya takviye olur.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
- Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, kuşburnu, kara mürver, limon, domates, kapya biber, yeşilbiber ve yeşil yapraklı sebzeler âlâ birer C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış enfeksiyonlarına karşı beden direncini artırır. Sağlıklı beslenmenin en kıymetli iki besin kümesi zerzevat ve meyvelerdir. Bu nedenle günlük beslenme rutininizde en az 5 porsiyon taze zerzevat ve meyveye yer vermeniz gereklidir.
- Zeytinyağı, ceviz, badem, fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği üzere sağlıklı yağlar E vitamini kaynağıdır. Sağlıklı yağlara beslenmenizde yer vermek hür radikallerin azalmasına ve bağışıklığın güçlenmesine dayanak olur.
- Balık, karaciğer, yumurta ve süt kümesi, havuç, kayısı, bal kabağı ve yeşil yapraklı sebzeler ise A vitamininden zengindir. Haftada 2 defa balık tüketmek, antioksidan tesir gösteren omega-3 yağ asitleri sayesinde kimi hastalıklara karşı hami rol üstlenir.
- Sarımsak ve soğan vitamin, mineral deposu, güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Kış mevsiminde yemeklerinizde kullanmayı ihmal etmeyin.
- Sofralarınızda yer vermeniz gereken iki eser; yoğurt ve kefir, probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sistemine dayanak olduğu bilinmektedir.
- Enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyen zencefil, birçok vitamin, mineralden ve lif açısından epey zengindir. Bilhassa viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı müdafaa sağlar.
- Zencefil, mandalina, kivi ve limonun kabukları soyulduktan sonra pürüzsüz bir karışım elde edene kadar blenderize edin.
- 1 su bardağı su ile seyreltip içerisine toz zerdeçal ve karabiberi ekleyip karıştırın. Orta ara yarım çay bardağı ölçüsünde tüketebilirsiniz.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı