Diyabette Tehlikeyi Artıran 9 Yaz Hatası!
Sıhhatsiz beslenme, hareketsizlik, şekerli içecek ve tatlı tüketimi, fazla kilo, endokrin bozucu ve kimyasallara maruziyet üzere etkenlerle ülkemizde son 20 yılda diyabetli hasta sayısının yüzde 100 arttığını belirten Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş “Türkiye, Avrupa ülkeleri ortasında diyabetli hasta sayısındaki artışta başı çekiyor. Üstelik her 2 şahıstan birinin diyabet sorunu olduğundan haberi bile yok. Teşhis almadıklarından ve hasebiyle tedaviye yönelik bir ilaç kullanmayıp, sıhhatsiz hayat alışkanlıklarına devam ettiklerinden hayati risklerinin çok büyük olduklarını da bilmiyorlar” diyor. Bilhassa yazın çok sıcaklarında serinlemek gayesiyle arka arda içilen şekerli içeceklerin, ‘her şey dahil’ konseptindeki tatil köylerinde cezbeci binbir çeşit tatlıların ve karbonhidratlı yiyeceklerin diyabet hastalarının sıhhatini çok önemli tehlikeye attığını belirten Doç. Dr. Savaş Karataş, diyabette en sık yapılan ve tehlikeyi artıran 9 yaz kusurunu anlattı, değerli ikazlar ve tekliflerde bulundu.
- Yeteri kadar su içmemek
- İlaç, aygıt ve insülinleri uygun şartlarda saklayamamak
- Kan şekeri ölçümünü gerçek yapmamak
- Çıplak ayakla yürümek, sıcak tabana basmak
- Aşırı sıcaklarda ‘serinleten’ şekerli içeceklere sarılmak
- Hipoglisemi terlemesini yaz terlemesi ile karıştırmak
- Kontrol dışı çok hareket
- Güneş ışığına maruz kalmak
- Tatlılara ve hamur işi besinlere ‘hayır’ diyememek