DOLAR 34,0075 0.33%
EURO 37,8727 0.7%
ALTIN 2.820,770,41
BITCOIN 1970572-3.07723%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:12

SABAHA KALAN SÜRE

Bayramda Et Yerken Ciğerinizden Olmayın!

Bayramda Et Yerken Ciğerinizden Olmayın!

ABONE OL
26 Haziran 2023 08:36
Bayramda Et Yerken Ciğerinizden Olmayın!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzmanlara nazaran Kurban Bayramı’nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve çoka kaçılmaması gerekiyor. Fazla et tüketimi karaciğer yağlanmasına sebep olurken uzun vadede sessiz katil olarak bilinen NASH hastalığını ortaya çıkarabiliyor. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Uzman Diyetisyen Ebru Çağıl, sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler aktardı, bilhassa devedikeni, zerdeçal ve kolin içeren fitoterapötik desteklerin kullanımını önerdi.

Kurban Bayramı, birlik, beraberlik ve yardımlaşmanın hâkim olduğu bir vakittir. Birebir vakitte bu periyotta toplumumuzda et tüketiminin olağandan daha fazla olduğu görülür. Bayram olması sebebiyle varlıklı bayram sofralarının üstüne yağlı et kümesi da eklendiğinde sindirim sorunları ve kimi kan parametrelerinde yükselmelerle karşılaşılabilir. 

Uzman Diyetisyen Ebru Çağıl, özellikle kavurma ve kızartma teknikleri ile pişirilen etlerde yağ alımının çoğaldığını ve fazla pişirilen etlerde nitrozamin üzere kimyasalların ortaya çıkarak kanser riskini artırdığını söyledi. Bunun sonucunda bireylerde karaciğer işlevlerinin olumsuz etkilendiğini söz eden Çağıl, “Et tüketiminin epeyce fazla olması bu periyotta kolesterol bedellerinin yükselmesine sebep olabilir. Yeniden bayram sofralarından eksik olmayan ağır karbonhidrat, tatlı tüketimi de kilo artışı, kan şekeri yüksekliği, trigliserit artışına sebep olabilir. Tüm bu faktörler karaciğer parametreleri için risk oluşturmaktadır.” dedi. 

Karaciğer işlevlerinin bilhassa Kurban Bayramı periyodunda olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için kolay önlemlerin kâfi olduğunu lisana getiren Çağıl, şu tekliflerde bulundu:

  • Öncelikle et tüketimi kızartma, kavurma halinde değil, haşlama, ızgara, buğulama pişirme sistemleriyle tercih edilmeli.
  • Lifler, kan kolesterol düzeyleri ve sindirim sisteminin olağan işlevinde kalması için kıymetli. Ama Kurban Bayramı’nda lif tüketimi de azalır. Bu sebeple ızgara et yanında salata tercih edilmesi gerçek bir yaklaşım olacaktır. 
  • Kahvaltı et ile başlamamalı, bayramda olağan kahvaltı nizamı ile ilerlenmeli. 
  • Etler, kurban kesildikten sonra çabucak tüketilmemeli, kesinlikle dinlendirilmeli. 
  • Bayramda da hareketsiz kalmamak gerekir. Yapılan fizikî aktiviteler, kan şekeri istikrarında ve sindirim fonksiyonlarının daha sağlıklı gerçekleşmesinde kıymetlidir. 
  • Bayramda sıvı tüketimi ihmal edilmemeli. Çay, kahve sonlandırılıp su tüketimi artırılmalı. 
  • Yoğun et tüketimi bilhassa karaciğer işlevlerini etkileyeceğinden, karaciğeri standardize bitki özütleriyle desteklemek çok kıymetli. Bilhassa standardize devedikeni ve zerdeçal; kolesterol düzeylerinin düşürülmesine, karaciğer enzimlerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve karaciğer dokularının kendini yenileme kapasitesini artırır. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleriyle et tüketiminin ağır olduğu bu periyotta karaciğeri oksidatif gerilime karşı korur. Yalnız her deve dikeni birebir etkiyi göstermez, kullanacağınız deve dikeninin içerisindeki silibin oranı %80 olmalıdır. Kolin dayanağı ise karaciğerin olağan işlevlerinin korunmasına yardımcıdır. Bu üç faal takviyenin bir ortada bulunduğu standardize eserleri kullanmanızı öneririm. Bu noktada öne çıkan Livrubin Plus da kolin, standardize devedikeni ve zerdeçal içerir. Etkinliği klinik çalışmalarla ispatlı ürün Livrubin Plus’a eczanelerden ulaşabilirsiniz. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.