Kurban bayramında sıkça yapılan beslenme yanılgılarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et, bölümden sonra serin bir ortamda en az 4-5 saat bekletilmeli ve en az 24 saat sonra tüketilmeli.” dedi. Kâfi ölçüde su tüketilmesi gerektiğine de vurgu yapan Yiğit, zerzevat tüketiminin ihmal edilmemesi ve tatlı tüketiminde çoka kaçılmaması uyarısında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kurban bayramında sıkça yapılan beslenme yanlışlarına değindi ve yanlışsız beslenme tekliflerini paylaştı.
Keyifli bir bayram geçirmek için bu tekliflere kulak verin!
Kurban bayramının, bireyler ortası irtibatın yüksek olduğu, birbirinden hoş etli yemekler ile çokça karşılaşılan devirler olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bayram periyotlarında bilhassa kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet ve mide hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı’nın daha keyifli ve sağlıklı geçmesi için tekliflerini şöyle sıraladı:
Meşrubattan alınan su, bedenin gereksinimini karşılamaz!
Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi bulduğu bu yaz günlerinde bilhassa bayramda seyahat yapacak olanlar için kâfi su tüketiminin epeyce kıymetli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Unutmayın gazozdan, soğuk çaylardan, soğuk kahvelerden aldığınız su, bedenin muhtaçlığını karşılamayacaktır. Ayrıyeten günlük en az 2 litre su tüketmek iştahınızı dengelemenize de yardımcı olacaktır.” dedi.
Eti kurban kesildikten çabucak sonra tüketmeyin!
“Et, uygun bir lezzet kazanması, sertliğinin geçmesi ve mide-bağırsak meselelerine yol açmaması için kısımdan sonra serin bir ortamda en az 4-5 saat bekletilmeli ve en az 24 saat sonra tüketilmelidir.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etin bekletilirken poşet içinde tutulmaması gerektiği konusunda uyardı ve mümkünse geniş ve pak bir kapta yan yana dizilerek soğumasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Eğer et çabucak tüketilecekse en azından kıyma olarak tercih edilmesi gerektiğini söz eden Yiğit, “Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük modüllere ayrılmış etler ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Et derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay mühlet ile saklanabilir.” halinde konuştu.
Eti ısı kaynağına çok yakın pişirmeyin, tabakta sebzelere yer verin
Etin odun ateşi yahut mangalda pişirileceği durumlarda ise ısı kaynağı ile ortasında en az 15 cm boşluk olması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et ısı kaynağına çok yakın piştiğinde PAH dediğimiz kanserojen bileşenler oluşur. Etin yağının ateş kaynağına damlamamasına itina gösterilmelidir.” ihtarında bulundu.
Özellikle kurban bayramında et tüketimi daha ağır olduğu için zeytinyağlı yemeklerin daha az tüketildiğini de kelamlarına ekleyen Yiğit, “Ancak bedenimizin bilhassa de mide ve bağırsaklarımızın yorulmasını istemiyorsak, günün en az 2 öğününde kesinlikle sebzelere yer açılmalıdır.” dedi.
Şerbetli tatlıları her gün tüketmeyin!
Bayramların vazgeçilmezi tatlı tüketimine de değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit kelamlarını şöyle tamamladı:
“Bir tatlı boğazınızı tatlılıktan yakıyorsa içeriğinde mısır şurubu barındırma ihtimali yüksektir. Bu devirde mesken imali tatlılar daha sık tercih edilebilir. Şayet şerbetli tatlı tüketilecekse; yanında ayran bulundurmak porsiyon denetimi sağlamanıza yardımcı olacaktır. Tatlı tüketiminde ölçü ve gün sayısını sınırlamak, kilo denetiminizi sağlamanıza da dayanak olur. Sağlıklı ve Huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
EĞİTİM
26 Kasım 2024SPOR
26 Kasım 2024SAĞLIK
26 Kasım 2024TEKNOLOJİ
26 Kasım 2024EĞİTİM
26 Kasım 2024EKONOMİ
26 Kasım 2024SPOR
26 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.