Metro Türkiye ana sponsorluğunda Dude Table tarafından bu yıl ikincisi organize edilen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışı, “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” teması altında Aralık ayında Gastronometro’da gerçekleşmişti.
Kazanan genç şefler müsabakanın mükafatı olarak 5-8 Mart tarihleri ortasında İtalya’nın Bolonya kentinde Sürdürülebilir Mutfak üzerine eğitim aldı. Sıfır atık, mutfakta sürdürülebilirlik, fermantasyon üzere bahislerde eğitim alan genç şefler, Bolonya’da Michelin yıldızlı restoran ziyareti ve ünlü şef buluşmaları ile milletlerarası deneyim de kazanmış oldu.
Metro Türkiye’nin ana sponsorluğunda gerçekleşen ve Dude Table tarafından organize edilen 35 Yaş Altı 3 Şef Müsabakası mutfakta besin atığını azaltma, sürdürülebilir materyaller kullanma ve daha çevreci mutfak uygulamalarını geliştirme istikametinde genç şefleri teşvik etmeyi hedefliyor.
Bu sene ikincisi düzenlenen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışı “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” temasıyla 7 Aralık’ta Gastronometro’da gerçekleşmişti. Yarışın kazanan genç şefleri ödül olarak Metro Türkiye’nin dayanağı ile İtalya Bolonya’da bulunan ve ülkemizdeki tek iş ortağı olarak Dude Table’ın stratejik partnerlik yaptığı Future Food Institute’ta sürdürülebilir mutfak eğitimi aldı. Bolonya’daki bu eğitim programı, şeflere yalnızca besin bilimi ve sürdürülebilirlik hakkında bilgi vermekle kalmadı, birebir vakitte farklı kültürlerin mutfaklarını keşfetme ve yeni lezzetler yaratmak için birlikte çalışma fırsatı da tanıdı.
Gezide birebir vakitte İtalya’nın en ünlü pastacı şeflerinden Gino Fabbri ile bir ortaya gelen genç şefler, Michelin yıldızlı Ristorante I Portici’yi ziyaret ettiler. Akabinde Bolonya’nın lezzet duraklarını keşfederek İtalya’ya mahsus eserlerin üretim süreçlerini gözlemleme bahtı buldular.
Bolonya Future Food Institute’ta unutulmaz bir eğitim deneyimi
Bolonya’daki eğitim seyahatinin birinci gününde İtalya Metro Akademi Bolonya’da atıksız mutfak prensipleriyle makarna atölyesi düzenlendi. İkinci gün, Future Food Institute’un Food Alchemist’teki Lab Tipi ile devam etti. ‘Geri Dönüşüm’,‘Gıda Atıkları ve ‘Gelecek İçin Tarifler’ başlıklı atölyelerde şefler, besin israfını tedbire ve atıklardan lezzetler yaratma konusunda bilgiler edindi. Üçüncü gün ise İtalya’nın besin başkentlerinden Parma’ya bir seyahat düzenlendi. Parmigiano Reggiano ve balzamik sirke üretimlerini yerinde gören şefler, bu tecrübesi sonuca döken atölyelerde ve ortak yemek pişirme seansında yaratıcılıklarını konuşturdu.Eğitim boyunca Bolonya’nın lezzet durakları da keşfedildi. Kahveden İtalyan dondurmasına kadar birçok eseri tatma bahtı elde eden şefler; kentin kıymetli pazarları, marketleri ve restoranlarını da ziyaret ederek İtalyan mutfağının inceliklerini yerinde deneyimlediler.
Genç şeflere sürdürülebilir mutfak konusunda Metro Türkiye’den büyük destek
Türk mutfağının bedellerine sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak maksadıyla yaklaşık 35 yıldır çalışmalar yürüttüklerini aktaran Metro Türkiye Kurumsal Bağlantı ve Kamu İlgileri Müdürü Dr. Aslı Duran, “Mutfaklarımızın sürdürülebilirliği konusunda genç şeflerimize büyük rol düştüğüne inanıyoruz. Türk mutfağını geleceğe onlar taşıyacak. Bu yolda onlara yol göstermeyi ve mutfaklarda sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden projeler hayata geçirmeyi vazife ediniyoruz. ’35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yolda attığımız değerli adımlardan biri. Yarışmayı kazanan şeflerimizi milletlerarası arenada alacakları eğitim konusunda desteklemekten gururluyuz. Umuyoruz ki şeflerimiz Bolonya’da aldıkları bu eğitim ve seyahat ile sürdürülebilir mutfaklar konusunda kendilerini geliştirerek ilham alacak ve vizyonlarını genişletecekler. Bu deneyimleri meslek hayatlarının devamında da öteki şeflere aktaracaklar. Metro Türkiye olarak genç yetenekleri cesaretlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Mutfaklarımızın sürdürülebilirliği konusunda yaptıkları çalışmalardan da bahseden Dr. Aslı Duran, “Atıksız mutfak prensiplerini ve sürdürülebilir restoran dönüşümünü teşvik etmek için eğitimler ve kılavuzlar hazırlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışından kıymetli şeflerle birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla atıksız mutfakların çoğalmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Gastronometro’da masterchefler ağırlıyor, sürdürülebilirlik odaklı çalışan şefleri Türkiye’de öğrencilerle buluşturuyoruz. Web sitemizdeki Sürdürülebilirlik Portalı üzerinden bir restoranın ya da işletmenin gereksinimi olabilecek tüm sürdürülebilirlik bilgilerini, trendleri, dünyada ve Türkiye’deki düzgün uygulama örneklerini sunuyoruz.
Atıksız mutfak şuurunu yaymak için değerli bir adım
Yarışmayı dala yarar projesi olarak tasarlayan Dude Table Gastronomi Ajansı’nın kurucusu Funda Güzelmeriç İnansal ise şunları söyledi:
“Dude Table olarak uzun yıllardır besinin geleceği için çalışıyoruz ve Future Food partnerliğimiz 2014’ten beri devam ediyor. Besinin geleceği için çalışan bu kıymetli kuruluşun tüm vizyonunu hızlandırılmış bir program ile yarışımızda seçilen şeflerimize aktardık. Metro Türkiye’nin sektörün gelişmesi ve besinin geleceği için yaptığı değerli çalışmalar ve yarışmamızdaki iş birliği ile bu eğitimi alan şeflerimiz de tıpkı vizyonla sürdürülebilirlik elçileri olarak bu genç yaşlarından itibaren kesime katkı sağlamaya başlayacaklar.”
35 Yaş Altı 3 Şef Müsabakası,
ile ilgili tüm ayrıntılara 35yasalti3sef web sitesinden ve 35yasalti3sef Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
EĞİTİM
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024SAĞLIK
23 Kasım 2024TEKNOLOJİ
23 Kasım 2024EĞİTİM
23 Kasım 2024EKONOMİ
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.