Kurban bölümünün kesinlikle işi bilen kasaplar tarafından yapılmasının değerini vurgulayan uzmanlar, bilhassa büyükbaş hayvanların kısmının kasaplar tarafından yapılması teklifinde bulunuyor. Kesim sırasında yaşanacak muhtemel kazaların önüne geçmek için yakındaki şahıslarla ortada en az 1 metre aralık olması gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kullanılacak aletlerin hijyen ve gereğince keskin olması gerektiği konusunda uyarıyor. Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, besin ile temas ettiğinde besine geçtiğini belirtiyor ve kurban etlerinin plastik poşet yahut öbür plastik eserlerle saklanmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısım Lideri Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kurban kısmında dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Dokumacılık Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasında dikkat edilmesi gerekenlere değindi.
Kesim yapılacak yerler evvelce planlanmalı, standartları denetim edilmeli
Kurban bölümü öncesinde kesinlikle kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim yapılacak yerler evvelden planlanmalı, belirlenmeli, standartları denetim edilmeli ve yetkilendirilmeli. Vilayet, ilçe ve öbür yerleşim ünitelerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram müddetince açık olması ve hizmet vermesi sağlanmalı. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe yahut yerleşim ünitelerinde yetkililer standartlara uygun taşınabilir hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve etrafının paklığı için tedbirler alınmalı.” dedi.
İşi, işin uzmanı yapmalı
Kurban kısmının kesinlikle uzman kasaplar tarafından yapılmasının kıymetini vurgulayan Uçan, kesim sırasında yaşanacak muhtemel kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması ve bilhassa büyükbaş hayvanların kesitinin kasaplar tarafından yapılması teklifinde bulundu. Dr. Uçan, “İş güvenliğinin en kıymetli ögelerinden biri işi, o işin uzmanı olan şahsa yaptırmaktır. Bilhassa büyükbaş hayvan kesitini kasaplara yaptırmak kaza sayısını değerli oranda azaltır. Aletler keskin ve pak olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalı. Bu aletler her sene bilenmeli. Ayrıyeten mümkün el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, öteki ele takılması değerli. Bu formda kullanım, bıçak sapmasında eli korur.” diye konuştu.
Aletler ne çok keskin ne de fazla kör olmalı!
Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyen olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol yahut kolonya ile silinmeli. Aletler ne çok keskin ne de fazla kör olmalı. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır biçimde sonuçlanabilir. Aletlerin keskin olmaması durumunda ise kurban eziyet çeker.” dedi.
Kesim sırasında etraftakilerle uzaklığa dikkat edilmeli!
Kurban kesiti sırasında etraf güvenliğinin de kesinlikle alınması gerektiğini kaydeden Dr. Uçan, kurban kısmı sırasında yakındaki bireylerle ortada en az 1 metre aralık olması gerektiğini söyledi. Rastgele bir kazayı önlemek açısından bu aranın kıymetli olduğunu vurgulayan Uçan, kurbanın can havli ile sıçramalarının da diğer bir risk olduğunu belirterek kurbanın çok âlâ bağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Kurbanlıkların veteriner denetiminden geçtiğine emin olunmalı
Kurbanlık alırken veteriner denetiminden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söz eden Dr. Rüştü Uçan, “Hayvanlardan direkt şahıslara geçen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Denetimli hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki denetim işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami ihtimam gösterir. Gerek kesim sırasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalı.” diye konuştu. Kurban derisinin yaralamadan çıkarılmasını ve kaya tuzuyla ovularak saklanması gerektiğini belirten Uçan, “Ekonomiye katkı sağlamak ismine bu süreç değer arz eder. Dolayısı ile hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman bireylerin bulunması yararlı olacaktır.” dedi.
Saklama ve taşımada plastik eserler kullanılmamalı!
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Dokuma Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasında katiyetle plastik kap kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, besin ile temas ettiğinde besine geçtiğini lisana getiren Gezen, “Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE’ler verilebilir. Bunlar sıcaklığın tesiriyle besine geçer. Sıcaklık arttıkça, ziyanlı hususların yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Üstelik bunlar bedenimizde pseudo östrojen yani östrojen mimik biçiminde metabolize olur. Bunun sonucunda erkeklerde ve bayanlarda kısırlığa, bayanlarda göğüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden yağlı ve sıcak besinlerin, plastik kaplarda saklanması daha ziyanlıdır.” dedi.
Et, soğuduktan sonra poşete konmalı!
Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Gezen, “Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın tesiriyle kurban etine bulaşır, buradan da insanlara geçer. Hasebiyle kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur. Bu müddet zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
EĞİTİM
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024SAĞLIK
23 Kasım 2024TEKNOLOJİ
23 Kasım 2024EĞİTİM
23 Kasım 2024EKONOMİ
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.